Have A Try. Have A Clik!

Pages

Thursday, 17 October 2013

Bola Sepak Malaysia: Boleh La, Dari Langsung Tak Ada

"Liga Malaysia bukan bola sepak!" Demikian kata B. Sathianathan ketika mengemudi skuad Harimau Malaya seketika lalu sebagai ketua jurulatih. Aku faham kekecewaannya berikutan kutukan penyokong yang tidak boleh menerima kekalahan skuad Malaysia dalam pelbagai kejohanan dan perlawanan bola sepak. Maksud beliau dalam bahasa orang biasa adalah, "Macam mana nak menang kalau nak harap jenis pemain sedia ada!". Semenjak ASTRO siarkan siaran langsung perlawanan kelab2 EPL, perbandingan kualiti permainan dua liga semakin jelas kelihatan. Kadang2 lawak pun ada tengok bola liga bola sepak Malaysia. Selalu aku katakan kepada orang rumahku, yang sememangnya malas nak tengok perlawanan bola sepak melibatkan Malaysia sama ada di peringkat liga atau negara. Kataku, selalunya kelemahan ketara bola sepak Malaysia ialah apabila menyerang. Corak yang lazim diguna ialah larian pantas dari sebelah sayap. Masalahnya selalu pemain2 sayap sangat laju, tapi bila nak cross back up tak sampai2 lagi. Bila back up dah sampai pertahanan lawan pun dah siap sedia nak clear bola. Disebabkan kelembapan back up untuk berada di kotak penalti lawan, maka wingers selalunya akan hold bola dan sepak ke belakang kepada pemain lain. Then barulah nak build up serangan. Appa punya turrr la. Ada sorang pemain Harimau Muda, yang diturunkan oleh OKS sebagai kaedah mencuba pemain yang lazimnya memanaskan bangku simpanan. Pemain tersebut score dalam Pestabola Merdeka baru2 ini. Katanya, sukar nak ikuti corak permainan Harimau Muda yang laju. Pernyataan pemain tersebut mendorong perbandingan dilakukan. Kalaulah corak permainan sedemikian sudah dikira laju, bagaimana pula agaknya nak dikategorikan corak permainan Jepun yang menjadi pasukan pertama Asia layak ke Piala Dunia 2014. Dan bagaimana pula tahap Brazil yang mengalahkan Jepun semasa Piala Konfederasi tempoh hari dengan mudahnya. Secara realistik, sistem perlu dibetulkan dari awal kalau Malaysia nak layak ke Piala Dunia tahun entah bila. Sebabnya jurang kualiti pemain dan permainan kita terlalu jauh dengan pasukan handalan dunia. Jepun, dengan sistem pembangunan bola sepak yang tersusun dan sangat berdisiplin pun sedar hakikat yang mereka alami, sebab itulah mereka realistik menetapkan 2050 sebagai tahun mereka berpeluang merangkul Piala Dunia. Malaysia pula, dengan kecelaruan sistem pembangunan, liga, pemakananan, kepemimpinan, kebertanggungjawaban dan segala macam lagi pula jangan mimpi lah nak menang Piala Dunia. Kalau layak pun aku rasa ramai nak tumpang tui, silap-silap semua dalam skuad tu dapat Datukship. Betapa kroniknya bola sepak Malaysia, FAM tak mampu lagi nak letak target tahun bila kita dah sepatutnya layak ke Piala Dunia. Bagi aku target tu penting, bila ada target kita akan usaha sungguh-sungguh nak mencapainya. Mungkinkah FAM takut nak letak target, sebab kalau tak capai biasanya pemimpin akan ambil tanggungjawab berundur tanpa disuruh. Errr, selama ni ada ke pemimpin FAM pernah ambil tanggungjawab atas perkara yang disifatkan suatu kegagalan? Sudah beberapa tahun ini aku kurang peduli kepada Liga Malaysia. Apa pun apabila masuk saingan Piala Malaysia, kemeriahan tetap terasa. Baguslah ATM menang, sebab apabila menonton perlawanan itu aku rasa macam "peperangan" di antara dua buah negara bersengketa. Bagus dari segi moral juga, bayangkan kalau "angkatan tentera" kita kalah dengan Singapura. Pergh, tak sanggup den nak membayangkan bagaimana cyber troopers kita yang patriotik nak bertempur di medan maya pula. Amacam Kedah? Menyesai dak tak mau ambik Marlon? Hahaha!

No comments: