Have A Try. Have A Clik!

Pages

Thursday, 8 December 2011

Dilema Seorang Penyokong Liverpool

Ihsan: http://luckycol.blogspot.com/2007_05_01_archive.html
Seingat-ingat aku, penaja utama yang namanya tertera pada jersi Liverpool sebelum ini ialah sebuah syarikat arak. Jadi walaupun Liverpool tengah kuat pada masa itu, ramai penyokong keberatan untuk menunjukkan solidariti dan sokongan dengan memakai jersi berkenaan. Iyalah, memakai jersi yang tertera nama syarikat arak itu bukankah tergolong dalam golongan yang terlibat dengan arak juga; bezanya dengan cara mempromosi sungguhpun secara tidak langsung. Pada masa itu, penyokong The Reds yang die-hards memilih mengelak dosa tapi tetap menzahirkan sokongan. Caranya? Depa beli jersi cetak rompak atau Made In Siam yang ditukar nama penaja utama kepada "Liverpool". Pandai juga hamba Allah yang mereka corak tulisan yang seakan-akan nama syarikat arak itu.

Sekarang, Liverpool sudah bertukar penaja utama kepada sebuah institusi perbankan. Kelihatan hilanglah keraguan dan dilema para penyokong The Kops untuk kembali menyarung jersi pasukan kesayangan mereka. Tapi bagaimana kalau aku cadangkan satu perspektif baru. Institusi perbankan tersebut berorientasikan konvensional. Dalam erti kata yang lebih mudah difahami, sah-sah mengamalkan riba.

Perspektif yang ingin dicadangkan adalah, di antara mempromosi minuman keras dan riba, yang mana lebih besar dosanya? Setahu aku, ada ayat Al-Quran yang menyuruh diperangi orang yang terlibat dengan riba. Secara logiknya, dahsyat lagilah dosa riba.

Amacam penyokong Liverpool?

p/s: Setiap kali iklan Nuffnang yang bernuansakan kurang mesra agama dan keluarga keluar, aku juga terfikir akan dosa. 

Wednesday, 7 December 2011

Beza Patriotisme & Nasionalisme


Dalam kuliah tadi, ada seorang member wanita keturunan Cina bertanya kepada rakan-rakan yang membentang bab-bab dalam buku Benedict Anderson, "Imagined Communities". Soalan dia simple saja, tapi ramai terkena. Mungkin dia sendiri yang nak mengenakan rakan-rakan pembentang, atau dia memang tak tau. Aku syak yang mula-mula. Satu perbuatan yang tak baik dan bukan bersifat kesetiakawanan sekuliah.

Dr. L banyak kali cuba feed supaya yang menjawab sama ada yang membentang atau tidak dapat memberi jawapan yang betul. Malangnya setiap kali itulah ramai yang terperangkap dengan jawapan sendiri yang kadang-kadang berkontradiksi. Antaranya, ada yang menyatakan nasionalisme lebih tinggi berbanding patriotisme.

Aku dapat tangkap hint Dr. L, cuma aku tak jawab. Di kalangan yang menjawab, hanya dua orang yang betul.

Secara mudah, nasionalisme ialah semangat kebangsaan, manakala patriotisme ialah semangat cintakan negara. Contoh mudah yang diutarakan oleh Dr. L ialah semasa Malaysia vs. Indonesia dalam perlawanan akhir bola sepak Sukan SEA 2011 tempoh hari, apakah yang membuatkan penyokong Malaysia yang berada di tanah air menyokong pasukan Malaysia? Adakah sebab nasionalisme atau patriotisme? Jawabnya, sudah tentu patriotisme. Nasionalisme sepertimana namanya merujuk kepada bangsa.

Aku ada soalan tapi tak diutarakan secara langsung. Aku cadang untuk e-mail sahaja kepada Dr. L. Soalan-soalan aku:
Amerika Syarikat dikenali sebagai 'melting pot', ertinya datanglah bangsa apa pun dari mana pun ke Amerika Syarikat mereka akan menganggap diri mereka sebagai orang Amerika. Tapi menurut Benedict Anderson, boleh dikatakan semua bangsa di dunia ini mempunyai semangat "imagined communities" (istilah mudahnya 'sense of belongings' kepada orang sebangsa sama ada di negara yang sama atau negara lain). Jadi adakah dengan ini bermakna label 'melting pot' terhadap Amerika Syarikat selama ini bertentangan dengan realiti sebenar atau bagaimana?
Saya pernah terbaca tulisan Huntington dalam buku "Siapa Kita?" yang menceritakan kisah bagaimana rakyat keturunan Hispanic di Amerika lebih berbangga sebagai Hispanic berbanding sebagai rakyat Amerika, yang diserlahkan dengan catatan peristiwa bahawa dalam satu perlawanan bola sepak di antara Amerika Syarikat dengan Mexico di bumi Uncle Sam sendiri, suasana di stadium dengan kibaran bendera dan nisbah penyokong seolah-olah pasukan Amerika Syarikat bukan bermain di negara sendiri. Ada juga peristiwa lagu kebangsaan Amerika di"boo". Satu soalan lagi, sekiranya imagined communities satu realiti di Amerika Syarikat, adakah melibatkan semua kaum imigran atau terhad kepada kelompok tertentu sahaja seperti Hispanic?