Have A Try. Have A Clik!

Pages

Saturday, 26 October 2013

PRK Sungai Limau: Wacana Ilmiah "Weapons Of The Weak"

Saya tidak melanggan ASTRO, antara lain sebab takdak masa nak tengok tivi kalau hari kerja. Sampai rumah pun dah malam. Kot hari cuti saja la, tu pun kalau tak outstation. Sebab lain, faktor penjimatan. Maklum la, gaji pun tak tegha mana, prinsip pengurusan kewangan cara bodo saya ialah kalau pendapatan tak meningkat sangat, cuba2 la kurangkan perbelanjaan takat mana hat buleh. Jauh sangat aih dok merewang. Sebenarnya saya nak cerita bahawa setakat pengamatan saya terhadap media massa dan media maya, tanpa ASTRO sebab tak melanggan, ialah kempen PRK Sungai Limau tak menyerlahkan cara berkempen yang bersifat bertamadun dan berwacana tentang dasar terperinci yang nak dibawa, seperti lazimnya persaingan politik di negara2 maju. Dua2 belah pihak sama saja. Isu-isu mengarut seperti tumpang tui wibawa ADUN dulu, janji nak bawa pembangunan yang tak diperincikan dalam bentuk cetak biru yang jelas, dok gaduh pihak lawan melawat keluarga pihak sendiri dan diheboh2kan sedangkan pihak sendiri pi melawat keluarga pihak lawan tak riuh pun. Seperti biasa juga, masa ni la segala jentera yang ada dan tak berapa nak ada di kedua-dua belah pihak nak turun padang. Masa ni la nak melawat rumah ke rumah nak banci sapa perlu tukar bumbung rumah, sapa yang lama dah laih. Time ni la baru nak check blood pressure free apa semua. Saya ternanti-nanti sebenarnya kot2 ada mana2 pihak termasuk media massa nak ketengahkan sisi ilmiah yang sangat ada kena-mengena dengan orang kampung di Sungai Limau. Politikus seperti Anwar selalu memetik watak2 dalam "Animal Farm" karya George Orwell, walaupun apa yang dipetik itu ada kalanya merujuk kepada diri sendiri juga selain musuh dalam politik (Nota: Animal Farm adalah karya fiksyen dan tak rasi langsung dengan budaya orang Melayu macam di Sungai Limau, sebab orang Melayu pantang tok nenek dengan babi, apatah lagi nak dijadikan belaan sekali dengan binatang-binatang yang halal dimakan lain seperti dalam novel tersebut.). Walhal ada sebuah mahakarya James C. Scott berpuluh tahun dulu, yang jauh lebih relevan kerana berdasarkan kajian dan pemerhatian terhadap watak manusia sebenar di satu kawasan pedalaman yang masih ada sampai la ni di DUN Sungai Limau. Cumanya watak2 berkenaan pada adatnya dah lama dah la arwah. Secara ringkas, "Weapons Of The Weak" menceritakan tentang golongan penindas di peringkat kampung, dan bagaimana golongan tertindas bangun menumpaskan golongan penindas dengan cara mereka tersendiri. Watak-watak penindas tu tak la berdarjah kebesaran pun, cuma di peringkat kampung tahap depa tu dah gah sangat la. Watak-watak yang biasa kita temui sehari-hari, sampai la dok ada lagi. Tengok macam mana orang putih buat kajian, sama juga orang Jepun. Kajian kat daerah2 tak glamour pun di Malaysia ni, tapi terus relevan sampai sekarang dan menjadi rujukan utama untuk memajukan negara kita sendiri. Mungkinkah mereka di koridor kuasa di mana-mana dalam PRK ini terasa mereka merupakan kesinambungan watak2 tertentu dalam buku tersebut? Apapun, kalau tengok trend pengundian di Pusat Daerah Mengundi yang ada bunyi2 Sedaka, saya menjangkakan keputusan PRK Sungai Limau ialah "Berani Menyambut Maal Hijrah". Takat tu saja la.

No comments: