Have A Try. Have A Clik!

Pages

Wednesday, 7 December 2011

Beza Patriotisme & Nasionalisme


Dalam kuliah tadi, ada seorang member wanita keturunan Cina bertanya kepada rakan-rakan yang membentang bab-bab dalam buku Benedict Anderson, "Imagined Communities". Soalan dia simple saja, tapi ramai terkena. Mungkin dia sendiri yang nak mengenakan rakan-rakan pembentang, atau dia memang tak tau. Aku syak yang mula-mula. Satu perbuatan yang tak baik dan bukan bersifat kesetiakawanan sekuliah.

Dr. L banyak kali cuba feed supaya yang menjawab sama ada yang membentang atau tidak dapat memberi jawapan yang betul. Malangnya setiap kali itulah ramai yang terperangkap dengan jawapan sendiri yang kadang-kadang berkontradiksi. Antaranya, ada yang menyatakan nasionalisme lebih tinggi berbanding patriotisme.

Aku dapat tangkap hint Dr. L, cuma aku tak jawab. Di kalangan yang menjawab, hanya dua orang yang betul.

Secara mudah, nasionalisme ialah semangat kebangsaan, manakala patriotisme ialah semangat cintakan negara. Contoh mudah yang diutarakan oleh Dr. L ialah semasa Malaysia vs. Indonesia dalam perlawanan akhir bola sepak Sukan SEA 2011 tempoh hari, apakah yang membuatkan penyokong Malaysia yang berada di tanah air menyokong pasukan Malaysia? Adakah sebab nasionalisme atau patriotisme? Jawabnya, sudah tentu patriotisme. Nasionalisme sepertimana namanya merujuk kepada bangsa.

Aku ada soalan tapi tak diutarakan secara langsung. Aku cadang untuk e-mail sahaja kepada Dr. L. Soalan-soalan aku:
Amerika Syarikat dikenali sebagai 'melting pot', ertinya datanglah bangsa apa pun dari mana pun ke Amerika Syarikat mereka akan menganggap diri mereka sebagai orang Amerika. Tapi menurut Benedict Anderson, boleh dikatakan semua bangsa di dunia ini mempunyai semangat "imagined communities" (istilah mudahnya 'sense of belongings' kepada orang sebangsa sama ada di negara yang sama atau negara lain). Jadi adakah dengan ini bermakna label 'melting pot' terhadap Amerika Syarikat selama ini bertentangan dengan realiti sebenar atau bagaimana?
Saya pernah terbaca tulisan Huntington dalam buku "Siapa Kita?" yang menceritakan kisah bagaimana rakyat keturunan Hispanic di Amerika lebih berbangga sebagai Hispanic berbanding sebagai rakyat Amerika, yang diserlahkan dengan catatan peristiwa bahawa dalam satu perlawanan bola sepak di antara Amerika Syarikat dengan Mexico di bumi Uncle Sam sendiri, suasana di stadium dengan kibaran bendera dan nisbah penyokong seolah-olah pasukan Amerika Syarikat bukan bermain di negara sendiri. Ada juga peristiwa lagu kebangsaan Amerika di"boo". Satu soalan lagi, sekiranya imagined communities satu realiti di Amerika Syarikat, adakah melibatkan semua kaum imigran atau terhad kepada kelompok tertentu sahaja seperti Hispanic?

No comments: