Have A Try. Have A Clik!

Pages

Tuesday, 11 October 2011

Sambung Belajar

Si polan A: Selamat menjadi mahasiswa. Banyak ke subjek sem ni?

Si polan B: 2 je bro kelas pun sebulan sekali.
Si polan A: Wah, best giler full time camtu.

Si polan B: Full time mende kena pancung dengan XXXXXX.
Si polan A: Apa punya XXXXXX, nak sambung belajar pun payah.

Si polan B: Sama dengan XXXXX nak sambung PhD kena tarah gak.
Si polan A: Kejam tul la.

Si polan B: Ntah la malas nak pikir.
Si polan A: Hari ni dia buat kat orang, esok lusa dia kena balik la, double.


Moral:
Kalau ada secebis kuasa, jangan la buat tahana kat orang bawahan, apatah lagi yang sudah hampir 10 tahun dalam perkhidmatan. Kalau orang bawahan nak sambung belajar sepenuh masa, permudahkanlah urusan dia, tambahan pula dia bukan mohon biasiswa pun sebaliknya guna duit gaji sendiri.  Janganlah fikir ikut suka-suki dan kepentingan sendiri sahaja, fikirkanlah juga kebajikan dan masa depan orang lain sama. Jadilah seumpama Arsene Wenger yang melepaskan Cesc Fabregas, jangan jadi Roberto Mancini yang nak sangat tahan Carlos Teves tapi makin terseksa hamba Allah itu jadinya.

No comments: